Waarom aikido?

Waarom doen we aikido? Op deze vraag is er geen eenduidig antwoord. Aikido is rijk genoeg opdat iedereen er verschillende dingen kan uithalen die voor hem of haar belangrijk zijn. Daarom vroegen we aan enkele van onze leden wat hun motivatie is om telkens weer op de tatami te staan.
 

"Waarom doe ik aikido? Of waarom sleur ik mezelf na een drukke dag toch nog richting tatami? Hoewel dat laatste me niet altijd lukt, heb ik er achteraf altijd wel deugd van.

Enerzijds is er de zin om op een gestage maar zekere manier te werken aan iets wat niet te bereiken valt. Ze zeggen immers dat de tocht belangrijker is dan de bestemming... Anderzijds zie ik het niet als 'werken' aan iets, als er een ontspannen en losse, maar toch respectvolle, sfeer heerst. Dat is volgens mij het geheim van een goeie dojo.

Al spelend leren, en dat is bij ons in Gent wel mogelijk."

Jonas, 34 jaar, 8 jaar aikido

"Ik heb het gevoel dat ik op die wijze mijn lichaam soepel hou. Ik geniet van de stretching bij de opwarming en hou van de dynamiek in de aikidobewegingen.

Ik ben ooit gestart met aikido omdat de zoektocht naar harmonische bewegingen mij boeide. Het onderhouden van je lichaamsconditie met respect van je eigen lichamelijke beperkingen en totaal los van competitie, het werken met iedereen van de groep, het groepsgevoel maakten dat ik bleef voortdoen.

Wat ik zo mooi vind aan aikido is dat je ongeacht waar je bent, steeds welkom bent op de mat van een plaatselijke dojo. Ondanks de vele mogelijke interpretaties van hoe je aikido doet blijven we een grote familie."

Erwin, 55 jaar, 27 jaar aikido

"Ik wou een gevechtsport doen. Maar wel eentje zonder al dat stoere gedoe. Competitie kon me ook gestolen worden."

Barry, 39 jaar, 10 jaar aikido

"Ik beoefende al geruime tijd Karate en toen ik in Gent kwam studeren zocht ik een extra uitlaatklep. Aikido en Karate verschillen in vele opzichten, maar dat maakt het net interessant. Het verruimt de blik en je leert je lichaam op een andere manier gebruiken."

Jolien, 23 jaar, 5 jaar aikido

"Aikido is voor mij budo, een manier om mezelf steeds te verbeteren. Zonder dat ik daarvoor mijn ego moet afmeten aan anderen. Aikido is voor mij dus voornamelijk een krijgskunst.

Een krijgskunst waarin ik het "krijg-aspect" terug vind door de afwezigheid van competitie waardoor enerzijds het testosteron gehalte laag blijft maar anderzijds de technieken ook eerlijk blijven. Wanneer iemand een opening laat in zijn verdediging mag daar gebruik van gemaakt worden, ongeacht of je er punten voor krijgt of niet.

Het "kunst-aspect" ervan vind ik vooral terug doordat het niet uitmaakt of je groter of sterker bent. Ik ben zelf nogal een grote mens en indien het enkel een kwestie zou zijn van de grootste en sterkste die wint was ik mijn interesse reeds lang kwijt geraakt. De schoonheid en efficiëntie van de technieken is waarom aikido me nog steeds blijft boeien."

Guido, 35 jaar, 10 jaar aikido

"Je gebruikt je hele lichaam, zonder spieren zodanig te trainen dat ze kwetsbaarder worden. Aikido werkt op souplesse, niet op kracht. Daardoor kan je het je hele leven blijven doen. Je leert ook zeer goed vallen.

Als je een vergelijking met muziek zou maken, dan is aikido jazz. Iedereen speelt dezelfde standards die door iedereen gekend zijn, maar kan daar zijn hele persoonlijkheid in leggen. Dat is misschien ook de reden waarom minder mensen aikido doen. Je moet al behoorlijk kunnen spelen voor je iets kan brengen dat goed is, en je moet ook met veel vrijheid om kunnen. Dat is precies het omgekeerde van wat veel mensen zoeken in een krijgskunst: een autoritair systeem dat snel resultaat geeft met weinig inzet."

Frank, 51 jaar, 5 jaar aikido

"Ik heb gedurende de revalidatieperiode na m'n whiplash geen enkele andere sport kunnen vinden, die al de fysieke en mentale voordelen van de aikido kon vervangen.

Fysieke training van het ganse lichaam:
- fysieke coördinatie
- vallen en rollen traint en onderhoudt souplesse en flexibiliteit
- lichamelijk inspelen op de wetten van de fysica.

Mentaal (de pragmatische kant)
- interessante complexiteit van technieken (het blijft boeiend)
- concentratietraining voor correcte uitvoering van de technieken
- anticiperen op de bewegingen van de ander en een adequate respons zien te vinden om het doel te bereiken
- geen competitie of show, dus bij mij blijft m'n focus meer intern geconcentreerd
- pragmatische vrijheid voor variatie van technieken als reactie op een aanval, je moet continu alert zijn"

Yvonne, 35 jaar, 3 jaar aikido

"Een vriendin van mij die zelf aikido deed, heeft mij uitgenodigd om het eens te proberen. Het zien van de bewegingen en technieken deed mijn interesse in aikido alleen maar toenemen. Op deze manier kan ik mijn lichaam toch wat in balans houden."

Inigo, 34 jaar, 5 jaar aikido

Bedankt aan alle leden voor jullie waardevolle input.