Kagami Biraki

Naar jaarlijkse traditie wordt in Brussel het nieuwe jaar op traditionele manier ingehuldigd door Tomita Sensei. Ook dit jaar zullen we met Go Ryu dojo aanwezig zijn op dit evenement.

Kagami Biraki betekent letterlijk: de spiegel openen. Het is een feestelijke gebeurtenis, waarbij er een vat sake wordt aangebroken. Een andere naam is Kagami Wari, dit betekent de spiegel openbreken.

In Japan wordt de nieuwjaarsperiode beschouwt als één van de meest belangrijke periodes van het jaar en de Kagami Biraki valt hiermee samen. Volgens traditie wordt dit gehouden op de tweede zondag van januari en wordt meestal gevierd met het aanbieden van de Mochi (een geconcentreerde, ronde rijstcake). De mannen bieden het aan hun harnassen en vrouwen aan hun spiegels.

Soms lijken vertalingen nergens op te slaan tot je bekend wordt met de Japanse cultuur en je het verhaal achter de drie belangrijke symbolen van de Japanse folklore probeert te begrijpen. Het eerste symbool is de spiegel, de tweede is hemellichaam en het derde is het zwaard. Japanse legendes vertellen het verhaal van een zekere god die niet meer in de gratie was bij de andere goden door zijn ongewone wreedheid. Deze godheid werd verbannen en vond uiteindelijk een schuilplaats in een afgelegen grot waar hij een spiegel-achtig object vond. Dit object dwong hem ertoe om naar zichzelf te kijken, zijn acties moest inzien door dieper in zichzelf te kijken en een verklaring te vinden voor zijn wreedheid. Na een aantal jaar van zelf reflectie keerde de godheid terug bij de andere goden die onmiddellijk merkten dat hij grote veranderingen had ondergaan in zijn manier van doen en karakter.

Uiteindelijk werd het beeld van een spiegel gebruikt om de 'gewone mensen' te vertellen dat zij altijd naar zichzelf moeten kijken alsof ze in een spiegel keken en daarmee zichzelf beoordelen voor wat ze daadwerkelijk zijn. Deze manier van persoonlijke reflectie is een uitstekende manier om iemands eigen persoonlijkheid en karakter te verbeteren.

Meer info over het evenement in Brussel kan je lezen op de poster:
http://bansenjuku.org/posters/KagamiBiraki2013.pdf