Je eerste training bij Go Ryu dojo

Je vindt Go Ryu dojo in sporthal Neptunus.

Als je de sporthal binnenstapt, vind je tegenover de balie (meteen rechts) een krijtbord waarop de kleedkamers worden aangeduid per club. In de kleedkamers vind je vast wel een paar van onze leden, spreek hen gerust aan, ze zullen je graag begeleiden tot aan de dojo. Voor je eerste les volstaat losse kledij. Om verwondingen te voorkomen dragen we geen juwelen tijdens de training.

Alvorens we de les starten, leggen we samen de nodige tatami. Dit wordt met iedereen samen gedaan en wordt aanzien als het klaarmaken van de dojo voor de les. Eens de dojo klaar is, gaat iedereen op een rij zitten in seiza (de Japanse, traditionele, zittende houding).

De les wordt geopend door een groet naar de "Shomen", dit is de plaats waar de foto
van O-Sensei, de stichter van aikido, zich bevindt, gevolgd door een speciale groet, waarbij we onze aandacht richten in de 6 richtingen (voor, achter, links, rechts, boven en onder), door 6 keer in de handen te klappen. Hiermee openen we de les, en laten we het leven buiten de dojo even achter ons.

Na het groeten wordt de les gestart met een opwarming. Onze opwarming is gebaseerd op shiatsu en meridiaanstretching. Ze zorgt ervoor dat ons lichaam open en ontspannen is. Eens we goed zijn opgewarmd, zal de leraar het signaal geven om de les te starten. Probeer tijdens de les gewoon mee te volgen, het wijst zichzelf wel uit.

Na de les blijven de meeste leden nog iets drinken in de cafetaria. Een goed moment om mekaar beter te leren kennen.

Een aantal weetjes over het oefenen in een traditionele dojo

  • Veiligheid is een topprioriteit. Behandel elkaar met respect, we zijn tenslotte met een krijgskunst bezig.
  • Probeer zoveel mogelijk in stilte te trainen. Gun jezelf de tijd om te leren, aikido leer je immers het beste met het lichaam, en dat vraagt wat tijd.
  • Loop niet op blote voeten naast de mat, breng slippers mee. We houden de matten graag proper.
  • Wanneer je de dojo binnenstapt of verlaat, is het gebruikelijk om een bescheiden buiging te maken, als teken van respect en sereniteit.